събота, 11 октомври 2014 г.

как се използва корелация във финансовите анализи?

Корелацията е математически термин който се използва за да покаже каква е зависимостта между 2 случайни процеса. Много често в природата два на пръв поглед несвързани процеси си влияят един на друг пример: (реклама по телевизията може да причини спонтанно търсене на даден продукт или име в интернет). Често виждаме последствията без да можем веднага да забележим причината. Напоследък се появява една нова интересна наука "Дейта Майнинг" която се занимава да търси именно корелации между напълно различни поцеси, като зависимости между задръствания, вирусни заблоявания, търсения в интернет, брой изпратени смс-и и др.

Във финансовите пазари този подход се използва за да се откриват зависимости между различни двойки без, да се интересуваме от причината.

Корелацията може да както 100% така и 90%, 80% и по-малко дори с отрицателен знак. Също така корелацията може да е валидна за някакъв период, а за друг да е тотално неприложима.
повече можете да прочетете на следния адрес

6 коментара :

  1. Корелационния анализ е един много сполучлив и доказан статистически метод, който може да намерия приложение и във форекса.

    ОтговорИзтриване
  2. Ще се поинтересувам повече по темата.

    ОтговорИзтриване
  3. Малко трудно да се търсо корелация. Но все пак.

    ОтговорИзтриване
  4. Някои търгуват само корелации. Обаче и те могат да подведат.

    ОтговорИзтриване
  5. Е примери бол, евро/доалр и щвейцарец/йена , придоста голям процент от случайте двойките се движат в една пососка. :)

    ОтговорИзтриване