петък, 19 септември 2014 г.

Как алчността ще погуби света?

Анализ на проблемите с пенсионната система.

Напоследък в Европа, а и в България темата за пенсионната състема стана изключително наболял и понеже ми омръзна полу-икономисти полу-идиоти да ръководят финансите на държавата, немога да замълча. Одавна съм на мнение че икономиката е една от най-сложните науки. По сложност си съперничи с метеорологията и ядрената физика. За съжаление обаче, в тази сфера се насочват хора които могат да видят най-много върха на носа си, немогат да мислят и са слаби в науките като математика - УВИ. Одавна споделям мнението, че физици, инженери и математици могат да се справят с икономика много по-добре от хора които немогат да изчислят една транспонирана матрица.

Как алчността ще погуби света?

Едва ли ще се учудите ако ви кажа че 99% от богатството на света е собственост на 1% от хората. Това се получава защото компанните стават все по-големи динозаври с екстремно висока ефективност, като в същото време от печалбите на компанията не се облагодетелстват и служителите. Тази висока ефективност  води до все по-висока безработица. Приказките, че високата квалификация, ще промени това са празни, защото пазара има нужда от Х работни места и дори всички да се квалифицират няма да има места за тях. Какво ще стане, ако на пазара освободим още 10-15% търсещи работа защото немогат да се пенсионират? Ще повишим безработицата с 10-15% и в същото време заради свръх предлагане на работна ръка, цените на заплатите ще паднат, от там и парите за пенсионери, здравеопазване и каквото се сетите.

Какво е решението?

Не спирам да чувам как собствениците на бизнес не спират да реват колко е тежко положението и само някой да каже че им дигат данъците почват да плашат че ще съкращават хора. Малко става като в онази приказка болен здрав носи, намалят се заплати и се съкращават хора за да може борда на директорте да си плаща вноските за частния самолет и яхтите. Слушаме и от всички страни как трябва да се стимулира малкия бизнес, после виждаме как всички тичат да спасяват мастодонтите, защото държавата ще загуби много пари ако фалират и много хора ще останат без работа. Ами кой им позволи да станат мастодонти?

Най-простото и ефективно решение е да се намали работното време на 3-4 дни седмично, ако фирмата иска да работи 5, 6 или 7 дни си назначава допълнително хора. Недостига на работна ръка ще поправи дисбаланса.

Решения има още стотици, ако разбира се някой го е грижа за работещите и пенсионерите, според мен целите са обаче да остават за тях средства не повече от необходимото за съществуването им.

Готов съм да дебатирам с Вас.

6 коментара :

  1. Това бе решен проблем в миналото. Преди да се прави реформа, да се вдига възраста, нека се създаде условия за растеж и работни места. Инак старите блокират работните места на маладите.

    ОтговорИзтриване
  2. Засега решението е навънка в чужбина.

    ОтговорИзтриване
  3. решение не знам но че е един омагьосан кръг в който се въртим го изпитваме на гърбовете си

    ОтговорИзтриване
  4. Амиз амен решението е просто, като се въведе 40 часова работна седмица и работодателите( държавата да им нарпави някакви благинки, за са стимулирани да действат така) да дадат шанс на работниците да избират, дали да работят 5 дена по 8 часа или да са 4 дена по 10 часа. Също има и вариант за петък, събота и неделя, като събота и неделя им се зачита 1 час да кажем 1,8 нормани часа през седмицата. Разбира се това ще е доста сложна задача която не виждам как ще ги решат държавните органи. Но си е някакво решение :)

    ОтговорИзтриване
  5. Поговорката болен здрав носи напълно важи в нашата мила страна.

    ОтговорИзтриване