четвъртък, 15 януари 2015 г.

Швейцарския франк(CHF) поскъпна 12% спрямо еврото за 7 минути

Това е нещо невиждано, дори и по време на хиперинфлация. Цената на шфейцарския франк скочи с 12 евро цента от 1,20 CHF за EUR до 1.08 в рамките на 7 минути, след като швейцарската централна банка месеци наред поддържаше изкуствена цена от 1.20 и внезапно обяви, че повече няма да манипулира цената на валутата си. Това отприщи огромно напрежение събирано с месеци и в рамките на минути цената скочи с невижданите 15 цента  до 1.05 след което се върна и стабилизира на около 1.08. Припомням че много търговци играеха по нервите на банката като свъкваха цените с покупки до 1.20 откъдето знаеха че банката ще се намеси и ще интервенира пазара за да понижи цената. Огромните разпродажби в евро, долари и други активи в търсене на франкове дадоха отражения и по останалите кросове на валутите. Очевидно много големи суми е имало в двойката евро швейцарски франк и бързите разпродажби на еврото предизвикаха спада му и спрямо други валути като долара например.

9 коментара :

  1. Евала на Швейцарците! Знаят как да пазят и гарантират валутата си.

    ОтговорИзтриване
  2. Тази валута би трябвалои да я търгуват само посветени в тайните намерения на ШЦБ-то. За останалите е твърде рискована.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. напълно съм съгласен с теб

      Изтриване
    2. никога не съм чя търгувал, нямам и такова намерение

      Изтриване
  3. браво на швейцарците знаят как да си пазят интересите

    ОтговорИзтриване
  4. Очаквам и този път жената на централният банкер да е направила валутен удар както миналият път(когато се обяви, че ще дъжат 1.20 ) :)

    ОтговорИзтриване
  5. Явно никой не е спечелил от движение, но и кой ли го е очаквал:)

    ОтговорИзтриване