неделя, 29 юни 2014 г.

Нискa волатилност и противоречиво представяне на щатския долар

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР
Липсата на сериозни икономически събития по време на ранната Азиатска сесия предизвика занижена волатилност в началото на днешния ден. Погледите на пазарните участници от региона са насочени към заседанието на правителството в Япония, на което трябва да бъде разгледана дългосрочната икономическа политика на страната. Новата доза икономически новини от САЩ е другият аспект, който ще привлече вниманието на инвеститорите днес.
Щатският долар започна деня противоречиво преди важните икономически новини от страната, които ще бъда публикувани днес и утре. Данните за новите жилища в САЩ, ще покажат увеличение от 1,4% през май, следвайки силното увеличение от 6,4% през предходния месец, смятат експерти. Докладът ще бъде публикуван в 15:30 българско време от Министерството на търговията и е очакван със сериозен интерес, тъй като търговията с недвижими имоти съставлява огромна част от движението на капитали в страната.
В сряда ще бъдат публикувани и данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие, като предварителните прогнози са за свиване на икономиката с 1,8%.
Пазарните участници от Азия насочиха вниманието си към Япония, където премиерът Шинзо Абе ще представи плановете за дългосрочния икономически растеж на страната. Политиките са насочени към поетапно намаляване на корпоративните данъци и реформи на стойност 1,26 трлн. долара в Държавния пенсионен инвестиционен фонд – най-големият фонд в света.
Имайки предвид, че повечето подробности около мерките вече са изтекли в публичното пространство, не се очаква сериозна реакция на пазара след официалното публикуване на плановете на правителството. Въпреки това пазарните участници остават предпазливи, за да разберат как точно ще бъдат формулирани и приложение съответните мерки.
Еврото спечели позиции спрямо долара, след публикувания по-рано днес месечен доклад за бизнес климата в Германия, изготвян от IFO. Показателят се понижи до 109.7 през юни, спрямо 110,4 пункта през предходния месец. Въпреки, че данните се разминаха с прогнозата на анализаторите, която беше за 110,3 пункта, те вдъхнаха доверие сред инвеститорите, тъй като стойности над 100 свидетелстват за доверие сред проучваните компании.
Председателят на Английската централна банка Марк Карни изнесе пред Финансовата парламентарна комисия на Великобритания инфлационния доклад за месец май. В речта си Крани заяви, че евентуалните повишения на лихвените равнища ще бъдат ограничени и постепенни, което беше индиректно разтълкувано от индикаторите, като намек, че банката няма намерение да променя политиката си в близко бъдеще. Пазарните участници реагираха на изявлението и британската лира изгуби позиции.
Едно евро се разменя срещу 1,3615 долара, в близост до върха за деня. GBP/USD се търгува около 1,7020 и се намира близо до стойностите на отваряне от днес. В същото време един долар се разменя за 101,90 йени.
източник инвестор

4 коментара :

  1. В сряда ще бъдат публикувани и данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие, като предварителните прогнози са за свиване на икономиката с 1,8%.

    ОтговорИзтриване
  2. Предполагам че ниската волатилност до голяма степен се дължи на ваканционния сезон. Щом отмине лятото всичко ще си дойде на мястото.

    ОтговорИзтриване
  3. Направо заспа този долар. Дано новините през сряда и четвъртък го посъбудят малко.

    ОтговорИзтриване
  4. Според мен несигурност в САЩ е поредица от фундаментални данни. Докладът на ADP за заетостта в частния сектор поднесе неприятна изненада..

    ОтговорИзтриване