неделя, 30 август 2015 г.

риск мениджмънт за 30/08/2015-04/08/2015

Последната седмица завърши съвсем близо до долната гранциа. Следнкато цените над горната не успяха да издържат. Личното ми мнение е че над 1.1460 бяха задействани много стопове които изстреляха цената до 1,1700 . Настроенията  обаче остават за къси позиции и по-голямата част от спекулантите чакат прословутите решения на FOMS за лихвените нива. През новата седмица ще дам за граница нива от +/- 90% и те са следните:

за готна граница: 1,1459
за долна граница: 1,0907

Анализ за новата седмица

Последните дни на август апетита за търговия се възстанови. Последните 8 сесии на борсата на дневна база двойката евро/долар отбеляза движения над 100 пипса. На първи септември трябва да обърнем внимание на резултатите от индекса на ISM в сферата на производството.
За седмицата най-важното събити ще бъде изявлението на председателя на ЕЦБ относно паричната политика на банката,както и търговския баланс на САЩ кой се очаква да е с отрицателен знак.

Успех!

петък, 28 август 2015 г.

Кога ще дойде края на кризата?

Нека поразсъждаваме над това. Всъщност въпроса е "Кое причини кризата?". През 2006 - 2007 бе създаден т.н. имотен балон. Поставяха се таргети за раздаване на кредити и за да се изпълнят не се спазваха никакви разумни изисквания за отпускането. Това доведе до висока задлъжнялост на голям брой хора и то в най-развитите държави в САЩ и ЕС. За погасяването на дълга отива сериозен процент от приходите на семействата, като те достигат в някои случаи до 70%. Като че ли това не е достатъчно, ами сроковете масово са над 15-20 години. Всичко би било чудесно, ако имаше нормална инфлация и вноските постепенно спаднат до 30 или дори 20% от доходите, само че голяма част от средствата отиват в банките и в останалите отрасли приходите са силно ограничени. Така тези отрасли са в криза и са принудени да задържат или дори намалят цените, както и заплатите. Това държи инфлацията близка до нулата. И така кога ще приключи имотната криза? Около 2024 ще започне да се усеща края й, а напълно ще приключи 2025-2026, тогава изтичат сроковете за погасяване на повечето кредити и ще се освободят достатъчно средства за другите отрасли.

неделя, 23 август 2015 г.

Риск мениджмънт за €/$ през новата седмица

През тази седмица ще бъде тествано едно много важно нииво 1.1450. Преодоляването му ще даде път на двойката много над тези нива. В случай че нивото издържи ще имаме няколко седмици на понижение. Долната граница която тази седмица теоретично може да бъде достигната е малко под 1,1160. По склонен съм обаче да считам, че цената тази седмица ще продължи да расте и вероятно седмицата ще затвори на нива около 1,1590



фундаментален анализ на €/$ за новата седмица

През новата седмица първите 3 дни не изобилстват от важни новини, но виждаме, че апетита към търговията се събужда. Тези дни без фундамент, ако имаме сериозни движения в цената това ще издаде настроенията. В четвъртък ще бъдат изнесени данни за безработицата в САЩ, което има потенциал да задвижи цената в рамките на деня. Петък е най-важната цена за седмицата, т.н. индекс на потребителските цени. Този показател издава тенденцията на инфлация или дефлация, а знаем че пазара в момента е чувствителен на тази тема.

събота, 22 август 2015 г.

Кой използва винансов ливърийдж?

Често се разгарят спорове с колеги дали е добра практика да се използва т.н. ливърийдж*.
Сетих се, че мога да дам добри примери от ежедневието ни в които използваме ливърийдж. Това са ситуации в които взимаме пари назаем за да направим икономии. Примерно:
Взимаме кредит за климатик или топлоизолация. Нямаме средствата, но в кратко бъдеще те ни носят икономии, които са по-високи от лихвата. Оборотни средства в бизнеса: Често компании взимат краткосрочни заеми за закупуване на стока (или ползват отложено плащане), като по този начин продават стока и печелят пари, а в същото време не са имали средствата да закупят стоката със собствени средства. Същия пример е и жилищен кредит. На практика вижда се, че  има ситуации в които се ползва подобна схема и извън валутните и фондовите пазари.



*Ливърийдж е услуга предлагана от посредници на борсата, които ти предоставят средства назаем с който да търгуваш. Тези средства може да надвьвърлят капитала ви от 2 до 1000 пъти. 

петък, 21 август 2015 г.

Срив на фондовите борси вчера

Одавна не бях виждал подобно нещо. Трите големи щатски индекси DOW Jones, NASDAQ и S&P500 отбелязаха 2% понижение в рамките на ден. Подобна паника обвзе и японския индекс Nikkei, както и Хонконгският Hang Seng. Европейските индекси пък се представиха още по-зле, като загубиха около 3%. Основната причина за паниката е несигурността на FOMS относно лихвените нива. На всички фронтове и в ЕС и в САЩ и Китай централните банки немогат да се справят с ниската инфлация, която въпреки всички стимули се запазва близка до нулата. Основната причина си остава свитото потребление. В Япония дори се обмислят и предлагат различни варианти за увеличение на заплатите, което вероятно ще се субсидира от държавата чрез печатане на пари. Това може би е единствения справедлив начин да се предизвика инфлация и ще е първия случай, в който заплатите ще изпреварят инфлацията, а няма да я догонват. Определено предстоят интересни времена!

сряда, 19 август 2015 г.

Така и така за пари си говорим :)

Иванчо си харесал обувки за 97 лева. Взел от баща си 50 лева и от майка си 50 лева.
Купил обувките и му останали 3 лв.
Върнал 1 лв. на майка си, 1 лв на баща си и си оставил 1 лв. за него.
Останало да върне им върне по още 49.
Пита се как така им връща 1+1+49+49 = 100 и на него му остава 1.
От къде идва този 1 лв.?

неделя, 16 август 2015 г.

Петрола

Петрола достигна за трети път психологическата граница от $40.5 На тази зона се очертава една много силна съпротива, явно свързана с производствени разходи и излизане на големи играчи от пазара. От цялата криза около петрола успяха да се облагодетелстват единствено американците, където петрола спрямо местната валута се обезцени драстично, всъщност за разлика от други страни САЩ печелят винаги от понижаването на суровоните, независимо дали долара е слаб или силен. За съжаление Европа може да се възползва само, ако цената на еврото е висока, което следващите 7-8 годони не се очертава.

Китай обезцени йоана с 4.6% за 3 дни

Китай обезцени йоана с 4.6% за 3 дни.

Курсът на китайската валута е тясно свързан с долара, тъй като на практика цялото производство на кита се търгува в долари. Високия долар обаче поставя износа в Китай в неблагоприятна ситуация и на края правителството не издържа и понижи курса. Основния конкурент в момента се явява ЕС където на вътрешния пазар освен с митата китайските стоки трябва да се борят и с ниското евро. Инфлацията или девалвирането на националната валута е често практикван способ, който на практика понижава разходите за заплати в производството. Лошото на този подход е, че освен заплатите изяжда и спестяванията на хората.

събота, 15 август 2015 г.

риск мениджмънт за новата седмица на €/$

Цената през изминалата седмица спря малко под горната 80 %-ва бариера. През новата седмица очаквам цената да атакува следващото ниво от 1,1328. Това разбира се в случай че няма изненади в сряда от ФОМС. При изненади не се колебайте да закриете дългите си позиции и се насочете към нива от 1,0902.

Успех в търговията!

Фундаментален анализ на €/$ за 16/08-21/08

Новата седмица отново започва спокойно, като понеделник и вторник в календара няма нищо важно. В сряда има среща на FOMC на която обикновено се обсъжда и необходимостта от повишаване на лихвения процент. Напоследък все повече членове на комисията се обявяват "ЗА" вдигането ни лихвеният процент, така че тези дни от календара не трябва да се пренебрегват. Все още се колебая за дългосрочния тренд след увеличението, но съм сигурен, че първоначалнта реакция на пазара ще бъде моментално понижение на двойката.

сряда, 12 август 2015 г.

€/$

Днес беше интересен ден за двойката евро/долар, ако не бях отпуска щях да изиграя къса позиция по всички правили и щях да ударя стоп. Цената се повиши с около 150 пипса, като може би върха за деня ще е на ниво 1.1213. Изненадата тук е, че напълно отсъстваше фундамент който да подкрепи поскъпването, което ме навежда на мисълта, че еврото е силно поднценено. Кризата в Гърция и спекулациите около повишаването на лихвите в САЩ доведоха до свръх обезценката и може би е време да си зададем въпроса дали дъното на графиката вече не е нарисувано?

неделя, 9 август 2015 г.

€/$ Риск мениджмънт за 10.08.2015-15.08.2015

През следващата седмица не ви препоръчвам да търсите цени при двойката под 1,0750.
Максималните цени които риск мениджмънта показва са 1,1173. Бих препоръчал търговия в този рейндж с входове срещу дневния тренд и изход около средната точка от 1,0960.

Успех на всички трейдъри!

Фундаментален анализ евро/долар

Новата седмица се очертава изключително скучна откъм новини. До сряда включително няма нищо съществено в календара. В четвъртък ще бъдат изнесени резултатите за нови молби за помощи за безработни, което може да пораздвижи малко цената. В петък се очакват резултатите за брутния вътрешен продукт на Германия и ЕС, вероятно резултатите ще излязат по-добри от последния път заради евтиното евро и това ще даде съвсем кратковременно поскъпване на еврото  (около час два). Най- сериозната новина ще е индекс на производствените цени, което може да даде индикации за инфлация в САЩ, от което може да се очаква леко поскъпване на долара.

Все пак предвид отпускарския сезон, не чакайте сериозни движения, а се придържайте в рейнджа.

петък, 7 август 2015 г.

Покана за уебинар

Препоръчвам ви един интересен уебинар както и поглед от друг ъгъл на спекулативната търговия. Не рядко сме били свидетели на спиране на тренда и навлизане в рейнджова търговия. Има търговци които предпочитат първия вариант има и такива които предпочитат втория. Темата която ще се дискутира е Ликвидност и волатилност през лятото. Радвам се че срещам подкрепа на собствените си наблюдения и от други колеги. Ще бъде интересно заповядайте.

увеличен интерес към двойката €/$


Както се вижда от графиката изтъргуваните обеми растат перз последната една година.
Как да тълкуваме това? Разбира се в тези обеми са калкулирани както покупки на двойката, така и продажби, така че това не ни дава яснота на пръв поглед. Други инструменти показват, че се включват все повече търговци на къси позиции. Изводите са два. Първия е че голяма част от търговците чакат т.н. паритет(до който сме близо). Втория извод е ,че някой купува всички ордери продава и това държи цената в сравнително тясна консолидация последните 5 месеца. Генералния извод който можем да направим е, че повишаването на лихвите от страна на ФЕД се калкулира вече от почти година. Когато момента настъпи едва ли ще има много изненадани.

сряда, 5 август 2015 г.

Глобалната инфлация остава близка до нулата.

Големите банки изпитват сериозни притеснения, тъй като глобалната инфлация, а също и инфлацията в развитите икономики остава 0.6% на годишна база, което е доста под приемания за оптимален 2% . Някои анализатори се страхуват от навлизането в дефлационна спирала, която би довела до спад на потреблението, намаляне на заплати и съкращения и допълнителен спад на потребление и цени. Аз бих добавил че вече 8 години всъщност точно това се случва. Мерките на централните банки са неефективни защото отпускането на стимулите не е отива за тази част която наистина се нуждае от стимули и така само се отлага неизбежното. Всъщност потребителските цени могат да тръгнат нагоре едва тогава когато се увеличат доходите.

източник на информацията: The Wall Street Journal, ActivTrades, Bloomberg 

неделя, 2 август 2015 г.

Фундаментален анализ за предстоящата седмица за €/$

През новата седмица с риск да се повторя не очаквам големи движения предвид летния сезон. Първите 2 дни от седмицата не се целете в движения над 50 пипса. В сряда е най-важния ден от седмицата.  В 15:30 ще се изнесат данните за безработицата, видяхме как реагира пазара онзи ден при малка промяна в разходите за работна сила. Данните за безработица са продължение на индокатора за разходите за работна сила. Най-важната новина обаче ще е търговския баланс, при този силен долар износа е притинсат все повече за сметка на вноса, при най-малката промяна към отрицателна посока спекулантите ще бъдат много чувствителни.

Успех!

Статистика за основните валутни двойки през последната седмица



Намерих в интернет тази интересна статистика. Графиката показава разликата между отваряне и затваряне за седмицата и също разликата между най-високата и най ниската стойност. От графиката личи че в момента паунда е с най-стабилен тренд. Хубавото на графиката е че показва изменението в проценти, а не в пипсове. Както можете да се досетите печалбата идва от това колко % се е променил инструмента с който търгуваме, а не от промяната в пипсове. 

събота, 1 август 2015 г.

Риск мениджмънт за 03/08/2015-07/08/2015 за €/$

През изминалата седмица цената се колебаеше в умерен обичаен рейндж, като в крайна сметка приключи седмица почти на същата цена на която започна. През следващата седмица очаквам, че тенденцията ще се запази лекото поскъпване на еврото, като вероятността да приключи седмицата на цена над 1,1195 е едва 20%. При негативни новини не ви препоръчвам да  търсите цени под  1,0770.

Успех!