неделя, 29 март 2015 г.

Какво да очакваме от седмицата пеи €/$

Основните новини които ще повлияят през предстоящата седмица са свързани с безработицата в германия и Заетостта в САЩ. Предвид факта че този петък настъпва католическия великден не очаквам и сриозна волатлиност на пазарите а по скоро един спокоен рейндж в интервала 1.07-1.10. Все още се колебая дали да предприемам търговия през тази седмица, може би ще пробвам някакви сделки при оповестяването на безработицата в Германия, а предвид факта, че петък е почивен ден за почти целия ЕС и САЩ, ако влизам в сделка по време на заетостта, ще гледам да се разкравам бързо с някакви печални от порядъка на 30 пипса.

Коя валута беше най-подходяща за инвестиция последните 7 години?

Един провокативен въпрос. Като изключим валутите на страните от 3-тия свят примерно като България, Русия, Украйна, Аржентина и др. в развитите икономики валутите гравитират около една средна стойност с период от около 7-8 години През 2007 еврото беше една от най-бързо поскъпващите валути. от тогава до сега обаче нещата силно се промениха, за този период най-печелившата фалута се оказа швейцарския франк, последван от щатския долар. Най- ниската цената на еврото беше през далечната 2000 година, а най високата през 2008, следвайки тази тенденция можем да очакваме че тази или следващата година може да видим ново локално дъно за еврото, последвано от 7-8 годишен разтеж. Интересно е да наложим върху тази тенденция и двете големи кризи през последните 15 години, а именно т.н. дот ком балон през 2000 и имотната криза през 2007 в САЩ последвана и в Европа. Остава ми да гадая каква криза ще видим тази или следващата година.

събота, 28 март 2015 г.

Риск мениджмънт за 30,03-03,04 /2015 при евро/долар

Традиционния риск мениджмънт за седмицата. Миналата седмица волатилността беше леко по слаба от обичайната за последните седмици. Макар седмицата да започна със силен ръст при еврото като инерция от предходната седмица, в средата ан седмицата при тест на нивата 1.1050 двойката срещна сериозна съпротива и се оттласна в обратна посока. Седмицата завърши на положителна територия за еврото, но ме притеснява факта, че без фундаментална причина в четвъртък загуби голяма част отстойността си, това показва все още мечи настроения сред спекулантите. Тази седмица Ви съветвам да разполагате стоповете си при къси позиции на нива над 1,1127 , а стоповете при дълги позиции под нива 1,0636

Успех в търговията!
  

четвъртък, 26 март 2015 г.

Биткойна излиза на Nasdaq

Страхотна новина, това означава, че един сериозен играч ще подкрепи тази добра идея. Доверието в криптовалутите беше силно разклатено след като една от най-големите борси за търгуването им MtGogs фалира преди година. Винаги съм се опасвал, че тази независима валутна ситема която връзва ръцете на правителства и банкери, ще бъде подложена на сериозни гонения ще бъде обявявана за незоканна и забранявана. По някога си мисля обаче че тя е следващия инструмент който се готви да замени офшорните зони. В днешно време трудно можем да имаме доверие на някой и на нещо, така че винаги гледам подозрително.  

Златото и петрола поскъпват

Златото отново на цени над 1200$. Като фундамент се дава предпазливата политика на ФЕД, но всъщност както не един път съм обяснявал, суровините и ценните метали в момента са в обратна корелация с цената на долара.
Цената на претрола отново над 50$ пак според някои източници поскъпването се дължало на фоенните действия в Йемен, факт е обаче, че доставките от тази страна представляват една 0,2% от светоения добив, така че не мисля, че причината за поскъпване е тази, а отново причината е лекото поевтиняване на долара.

неделя, 22 март 2015 г.

Анализ на USD/JPY

Двойката долар/йена е един от най-търгуваните инструменти на форекс пазара. По оборот тя се нарежда на второ място след евро/долар. Двойката образува двоен връх на седмичен фрейм на цена 121.60 като от тук първата цел на двойката е 116.70, а втората е около нива 107 йени за долар. Следващите месеци долара се очертава да навлезе в по дълбока корекция спрямо всички основни валути. Възможни са леки корекции (повишение на петрола и златото)

FED проспа възможността да вдигне лихвата

FED проспа възможността да вдигне лихвата. Защо смятам така? Защото долара стана прекалено скъп. Повишаването на лихвата ще го накара още месеци наред да поскъпва. Не трябваше да бият тъпана в продължение месеци, просто когато бяха готови трябваше да я вдигнат и цената щеше да дойде до сегашните си нива без да има драми. Сега вариянтите са два. Вариянт едно: да се стабилизира икономиката в ЕС и да вдигнат лихвите по едно и също време. Вариант две: с икономически лостове и инструменти да върнат цената до нива  1.23-1.25 и да действат от тогава.

събота, 21 март 2015 г.

Риск мениджмънт €/$ за периода 23-27 март

изминалата седмица беше изключително емоционална и високо волатилна. В сряда освен изказванията на Йелън за големите движения допринесоха и голямото количество автоматични ордери и стопове на цени над 1.0766 като цената за кратко стигна 1.10, но след това бързо върна. В следващите 2 дни волатилноста също остана висока, без дори да има фундамент за това. В крайна сметка седмицата затвори близо до горната 90%-ва зона на около 10 пипса.
Затова и тази седмица давам прогноза за зона 90%, като оставам настроен за повишаване на стойнпстта на двойката

Горна  граница: 1,1132
Долна граница: 1,0498

Успех!

Ден с добър потенциал за търговия с евро/долар (част 2)

Деня излезе много по-добър от това което очаквах 4 цента движение за 3 часа, това не съм го виждал от 2007. Успях да хвана 120 пипса от това движение. Всичко това беше породено от
Изказването на Йелън, че високия долар започва да създава проблеми на американската икономика, повишаването на лихвите би изстреляло долара до 1:1 с еврото, че дори и под 1 долар за евро. Всичко това ще доведе до сългосрочна корекция при кросовете на долара следващите няколко месеца.

сряда, 18 март 2015 г.

Ден с добър потенциал за търговия с евро/долар

Днес е ден с потенциал за големи движения, в 20:00 се очакват изключитлно важни събития за американския долар. Решение на FOMS относно лихвените нива, Изявление на FOMS относно паричната политика и в 20:30 изказване на Дж. Йелън. За лихвените нива не се очакват изненади, но в случая по-важни са коментарите след съвещанието които ще дадът яснота дали кога и как ще се променя лихвата. В случай, че не се отговори с някаква конкретика или има изказване, че още не смеят да предприемат повишение това ще изстеля двойката евро/долар с 1.5 - 2 фигури нагоре до края на деня. В противен случай аналогично посоката ще е надолу. Имам усещането, че спекулантите чакайки тези резултати почнаха да закриват късите си позиции  още от понеделник, което доведе до лекото повишение на еврото последните 2 дни.

понеделник, 16 март 2015 г.

€/$ 1:1 през септеври според Goldman Sachs

Както казваше Петко Бучаров да ама не. До две седмици. Това е съвсем реална възможност.
Мерките на ЕЦБ водят еврото към рекордно ниски нива, чак плашещо ниски. Пак според Goldman Sachs до 2017 може да видим 0.80 . Винаги ми е било адски забавно да чета на банки и финансови къщи прогнозите, а ощо по-интересни са ми после обясненията защо не са им се сбъднали прогнозите. 0.8 може да видим още преди есента.  Единствената възможност да не се слезе до тези нива е, ако федералния резерв се изплаши от силния долар и официално обяви че ще се въздържи за сега от вдигане на лихвите, това ще доведе до няколко месечна корекция и спад на долара може би дори и срещу еврото или в на-добрия случай евро/долар ще влезе в 5-6 месечен рейндж.

€/$ Риск мениджмънт за 16-20 март

През изминалата седмица станахме свидетели на сериозно движение на седмична база. Програмата за стимули на ЕЦБ явно дава сериозни отражения, беше пробито и нивото от 90% което се случва сравнително рядко (миналага година например нито веднъж). Затова и тази седмица ще дам нива с вероятност на подкрепа и съпротива 90%
и така:

 максимални нива : 1.0804
 минимални нива: 1.01702

Успех на всички колеги!

петък, 13 март 2015 г.

Цените на петрола отново тръгнаха надолу

Вече 4-та седмица петрола спада, в момента е на нива $48,40, като се доближава да минималните нива за последните месеци и рекорда от $43.50. Припомням, че цената направи лека корекция до около $58. Една от основните причини за повторното поевтиняване е високия долар. Това дава възможност за оптимизиране на печалбите и допълнителна глътка въздух за нефтодобиващите компании. Чуват се и слухове, че американските компании за фракинг възобновяват добивите въпреки ниските цени и риска от продажби на нива около и под границата на печалбата. В крайна сметка веднага се вижда до какво води либерализацията на един сектор и голямата конкуренция, дано само всичко това да не се окаже игра на виоко равнище за разчистване на сметките с непослушни държави.

Валутните войни са в разгара си.

През изминалата седмица Южна Корея се присъедини към "клуба" на страните които отхлабват паричните си политики, като така стана 24-тата страна в списъка. Обикновено битките се поемат от някой от големите играчи, САЩ, ЕС или Япония, след което ги последват и други. Факт е, че никоя страна не иска валутата и да стане прекалено скъпа, тъй като това спъва експорта и освен това засилва търсенето на вносни стоки, което предизвиква търговски и валутен дефицит. Забелязва се тревожна тенденция в световен мащаб - свиване на потреблението. Това води до дефлация и стагнация на пазарите. Две са основните причини които го причиняват. Първата причина:  Производството  става с всяка изминала година все по -ефективно, (това означава по-малко работни места, по-високи нива на производство), правителствата и работодателите обаче редовно подценяват факта, че именно собствените им работници са основния потребител на стоките им, а по-високата ефективност означава по-малко разходи за труд - по-малко потребление. Втората причина е миграцията на работната ръка. Хора от области с по-ниски доходи се преместват в области с по-високи. Това увеличава предлагането и задържа нивата на доходите под нивата на инфлацията. Тези две причини индиректно водят до затягане на коланите. Изхода от ситуацията е стимулиране на потреблението, въпроса е кога ще се осъзнаят, дотогава всички опити за възстановяване са само пара в свирката.

сряда, 11 март 2015 г.

Още рекорди на долара

Евро/долар достигна нови рекордни нива от порядъка на 1.0560 или 1.82 лв
тези нива не са виждани от 2003-та година април. За сега не се виждат причини поевтиняването на еврото да спре, чисто технически с тези темпове паритета може да го видим след 20 дни или края на март. Зад поевтиняването на двойката седят две основни причини. Едната е че вече 3-ти ден ЕЦБ изкупува дългови облигации от страните членки на ЕС. Сега си задавам въпроса има ли право България да се възползва от тези облекчения и ако отговора е да, защо се бърза да се вземе дълга от 16-те милиарда. Както и да е да не превръщам блога от иконимически в политически, Ако първата причина причинява поевтиняване на еврото, то втората причинява поскъпване на долара и това са все по-големите спекулации за вдигането на лихвите в САЩ.

Успех колеги, радвайте се на лесната търговия докато можете!

неделя, 8 март 2015 г.

Русия извади скрит коз от ръкава.

Немога да скрия възхищението си от фигурата от висш пилотаж. Осъзнах че фондовите пазари са не само инструмент за търговия, за определяне на реалната цена, инвестиция, а и инструмент за взимане на "заложници". За какво говоря? Преди година голяма част от активите на руските компании се държаха от чужди собственици. Около 50% от собствеността на енергийни, петролни и компании за добив на злато бяха на чужденци. Обстановката в страната доведе до срив в цените на акцийте и тези дни Русия си изкупи обратно почти всички активи на безценица. Ха кажете сега дали активите на европейските инвеститори не са били заложници на кризата. 

кога да излизаме от сделка - част 2

Докато обяснявах как съм излязъл на едва ли не идеалната цена пазара реши да ме опровергае. Очевидно е че съм хванал минумума, но той се оказа локален, а не тоталния минимум за деня.
Цената след изхода от сделката ми се върна до 0(цената на която беше отворена сделката) след което след кратко колебания и силна волатилност се срина 190 пипса. Съжалявам че не реагирах бързо и не отворих втора къса с 30 пипса стоп , в най-лошия случай щях да изляза сух с 6 пипса печаба за деня, а в най-добрия с още 120-130 пипса печалба.

събота, 7 март 2015 г.

Риск мениджмънт за 09-13/03 за €/$

През изминалата седмица волатилността на пазара беше по висока от обичайната и стойността на двойката успя да излезе извън 80% -та зона на сигурност и да достигне 90%-та. Макар да не ми се вярва че тази семица ще се повтори, въпреки това ще дам нива с 90%. Очевидно е също така, че излязохме от досадното рейнджене което продължи няколко седмици.
И така максимални  нива за седмицата в случай че имаме покачване са 1,1167
Минималните до които може да достигне двойката са 1,0533

Успех на всички колеги!

петък, 6 март 2015 г.

кога да излизаме от сделка

Това за мен е все още много трудно за определяне и го смятам за най-сложната част от валлутната търговия. Мога смело да кажа, че входа и стопа съм ги отиграл до съвършенство, но изхода продължава да е нещото което винаги ме тормози. Днес обаче мога да се похваля с много прецизно изчислен изход.



Горната линия е входа а долната е изхода. Този път беше лесно тъй като риск менджмънта който публикувах в началото на седмицата показваше минумални нива за седмицата 1,0944
Получи се съвършено в крайна сметка хванах почти 40 пипса и съм доволен с изхода си на ниво 1.09445

къса позиция при евро/долар от 1.09829

Напук на всички правила в учебниците пускам къса позиция от 1.09829, преди години като новобранец щях да го изиграя като дълга позиция и щях да сгреша. Според всички правила на Н1 и Д1  имаме тройна и двойна дивергенции

Сега обаче не спазвам подобни правила и имам собствени. 
Единственото което ме притеснява е да не излязат лоши данни за САЩ в 15:30, но дотогава ще преместя стопа на 0 пипса загуба. Не изключвам и възможността да са изтекли данни за заетостта на черния пазар по рано.


сряда, 4 март 2015 г.

Долар/Евро с пореден нов рекорд

Долар/Евро с пореден нов рекорд.
През дешния ден след многократни опити беше пробито предходното най-ниско ниво от 1.1097 като към момента е цената е на ниво 1.1080 и продължава да пада заел съм къса позиция от 1.11315 и таргет 1.1010 който, ако не бъде достигнат до края на деня ще затворя ръчно. Имаше плахи опити за покупки след новините за заетостта в САЩ, но те не успяха да се противопоставят на големите играчи и така цената стигна то тестовите нива.

Както бях писал през почивните дни възможно е да бъдат тествани и нива от порядъка на 1.0940 към края на седмицата