събота, 28 февруари 2015 г.

Традиционния риск мениджмънт за 02-06/март за евро/долар

Традиционния риск мениджмънт за 02-06/март.
Очертава се през предстоящата седмица да бъдат тествани нови по-ниски нива при двойката.
Припомням, че през изминалата седмица цената достигна 1,1190. През прдестоящата седмица е съвсем възможно, а и доста вероятно да видим тест на нивата от 1,0944, но не повече. За спекулантите които са решили да опитат дълги позиции, горещо препоръчвам да не търсят нива над 1,1436. Нивото което за сега се явява силна подкрепа е 1.1097.
Успешна и профитна седмица на всички колеги!

Какво става с биткойна?

Зададох си този въпрос днес. Напоследък затихна итереса около него. Както се казва всяко чудо за три дни. Вляох и проверих в една от многото борси на който се търгува цената се опитва да тества 250$. Обнадеждаващото е, че въпреки фалита и хакването на 2 от големите борси, доверието във валутата е устойчиво. Цената на т.н. криптовалута се е стаблизирала на тези цени и дори има лека тенденция към повишаване от началото на годината от 200 до 250$. Следя с интерес развитието му и дори с една лека надежда, това е единствения шанс за сега да свалим мръсните политически ръце от собствените ни пари. Остава въпроса обаче какво ще се случи, ако 98% от всички пари някой ден отидат в ръцете на 2% от хората, а няма възможност да се печатят нови?  

петък, 27 февруари 2015 г.

Долара отново поскъпна

Вчера без особено силен фундамент и без основателни причини (поне за мен) долара поскъпна спрямо еврото със 180 пипса в рамките на деня успях да хвана над 120 пипса от това движение, което ми донесе не само добро настроение. Може би причината беше натрупаното напрежение след няколко седмичната консолидация и неясна посока. Много е вероятно следващата седмица да се опитаме да атакуваме нови рекордни нива под 1.1097 които не сме имали от 10 години. Днес търговията беше предпазлива и двойката направи лека корекция.

сряда, 25 февруари 2015 г.

Какво ще стане с еврото днес

Както знаете (или може би не знаете) в 18:30 днес Марио Драги ще дава изявление. Обикновено след изказванията му цената на еврото спада осезаемо. Този път обаче мисля, че цената на еврото е доста ниска и спекулантите вече не много ентусиазирани за къси позиции. Така че вероятно изказването му ще е предимно празни приказки с неутрален характер след което еврото ще поскъпне. Дори и да не се развие този сценарии обаче, в момента цената на двойката е в много изгодна позиция поне за мен тъй като мисля да сложа 2 автоматични ордера на нива 1.1391 за дълги и 1,1298 за къси с цел да избегна волатилността на пазара и да си вляза в правилната посока.

вторник, 24 февруари 2015 г.

прогноза за днес за дойката €/$

Днес в 17:00 се очаква изявление на председателя на FED Джанет Йелън. Като цяло съм малко раздвоен и се надявах да взема решение дали да заложа на дълга или къса позиция по време на изказването и. Сигурен съм, че ще стане дума за промяната на лихвените нива в САЩ и коментара ще е, че още неможе да се вземе окончателно решение. От това изказване зависят много неща, може за 2-3 седмици да се стигне до одавна чакания паритет или да се направи дълбока корекция до нива 1.30хх. Ако предположението ми се окаже вярно и се даде знак, че ще се изчака за лихвените нива долара ще падне веднага от моментната си стойност с поне 2 фигури. Това което не ми харесва е, че започна натсик с цел поскъпване на долара часове преди изказването (т.е. търсенето на долари се увеличава, което личи и от кроса му с йената)
Бях си поставил техническо ниво за вход на къси от 1.1282 но се надявах нивото да бъде пробито по време на самото изявление което ще покаже еднозначно посоката. Сега това приближаване определено прави входа от тази позиция доста рисков

неделя, 22 февруари 2015 г.

Традиционния риск мениджмънт за предстоящата седмица

Последните 3-4 седмици виждаме на графиката, че двойката евро/долар се опитва да направи корекция след дългия спад, корекцията все още не е ясно изразена и според мои колеги на този етап сме в рейндж или консолидация, тази хипотеза също е възможна. Факт е обаче че на седмична база волатилността е много ниска. За следващите 5 дни максимални нива над които не трябва да се надявате са 1.1639, а минималното под които е малко вероятно да затвори седмицата е 1.1148

Подгответе се за нова вълна евтин петрол

според Гари Шилинг от Bloomberg шистовите производители могат да работят рентабилно дори на цени под 40$ за барел. Очакваше се шистовата технология с времето да се усъвършенства и да става все по-рентабилна като всяка друга технология.  Аз като привърженик на конспиративните технологии обаче, не вярвам, че цената на петрола се регулира на пазарни принципи и съм готов да се обзаложа че свърши ли кризата с ИД и Русия цената ще се върне на предишните равнища.

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Ордери €/$ на ръба




Днес сутринта реших да опитам дълга от цена 1.14512(горната червена линия) ордера отцеля на косъм цена купува стигна 1.14511 и поръчката и се разминах с грешен вход. Следобяд реших че може да излезе нещо с къса позиция и заложих ордер на долната червена линия 1.13493 и ордера оцеля за 3 пипса, след което цената тръгна пак наобратно. Напоследък съм станал много прецизен при изчисляването на линиите на съпорт и подкрепа, толкова, че чак се плаша или ми взима ордера буквално с близване или изкарвам доволно пипсове при пробив.  

сряда, 18 февруари 2015 г.

протокола FOMC изненада търгуващите с долара

Късното оповестяване на данните от протокола на FOMC направи играта с кросовете на долара доста интересна. Бях заел къса позиция при евро/долар и таях надежда да смъкна едни 100 пипса, когато опевестят резултатите. Уви излязоха лоши и долара загуби в рамките на няколко часа почти фигура(100 пипса). Дългите години опит обаче са изострили обонянието ми. Бях на 30  пипса от входа и прецених, че мога да преместя стопа на 0, така че излязох сух. Ако резултатите бяха оповестени в по ранен час, примерно 15:30 картинката би била доста по-различна и тогава определено играта щеше да е с ясна  посока север.

вторник, 17 февруари 2015 г.

Играта днес при двойката €/$

Играта днес ще бъде дисктувана основно от два фактора.
1. Днес продължава срещата на финансовите министри на ЕС, предполага се че ще се обсъждат основно проблемите с гръцкия външен дълг и евентуалното му преструктуриране
2. Втория важен фактор за днес е индекса на икономическите оаквания ZEW. Припомням че индекса се изчислява на базата на участието на 350 експерта, които дават мнението си дали следващите 6 месеца ще бъдат по добри или по лощи в икономическо отношение. Цифрата в индикатора показва разликата между оптимистично и песимисточно настроените. Резултата ще бъде публикуван в 12:00 българско време.

неделя, 15 февруари 2015 г.

Петролните платформи в САЩ спаднаха до 3,5 годишно дъно

Петролните платформи в САЩ спаднаха до 3,5 годишно дъно. Като че ли петрола намери, оптималната си цена. около 60$ за барел. Както много анализатори предрекоха, цените под 60$ са нерентабилни за огромния брой шистови производители. Това извежда веднага производителите извън пазара и логично при спад на предлагането цените се повишават отново. Нека също незабравяме че макар цените да се определят от пазара, голяма част от цените предлага си остават на нива около и над 60$. Дали цените ще се задържат на тези нива и още колко време? Иска ми се да отговоря да, но всички знаем, че тези цени няма да останат за дълго. Много хора вярват, че ситуацията в момента е такава за да се оказва натиск върху ИД и Русия, аз също не го изключвам като възможност. Ако след приключване на въпросните кризи цената се покачи отново за мен допълнителни доказателства ен са необходими.

Завръщаме ли се към валутните войни?

Последните години сме свидетели все по-често на взимането на всевъзможни мерки за поевтиняването на валутите. Всяка централна банка било чрез стимули било чрез понижаване на лихвите се стреми да обезцени валутата си. На пръв поглед това звучи странно дори за мен, единствената полза е, че прави местните производители малко или много защитени, от вносните стоки. Някой би казал, че също имат предимство и на външните пазари, но аз подлагам на съмнение тези ползи имайки предвид че повечето производители, внасят суровините си и плащат за тях в долари, а някой дори са изнесли цялото си производство в китай където също плащат в долари...

събота, 14 февруари 2015 г.

Риск мениджмънт за евро долар за предстоящата седмица

Риск мениджмънт за евро долар за предстоящата седмица
Като цяло от дневната и седмичната графика вече се вижда все по-добре заформянето на корективно движение, така че и прес следващата седмица съм настроен по скоро за повишение на двойката. Максималните стойности които би могла да достигне при развитие на бичи пазар е 1,1638, а минималните достижими стойности при евентуален мечи сценарии са 1,1147. Съветвам всички таргети за седмицата да са разположени вътре в този диапазон а стоповете извън него.

Неочакван спад в мичиганския индекс на потребителско доверие

Неочакван спад в мичиганския индекс на потребителско доверие. Този индекс се дава като един от важните индекси отразяващи икономическата обстановка в САЩ. Също се предполага че отклонения от прогнозната му стойност оказват влияние на цената на долара спрямо останалите валути. Индекъст в петък достигна 93,6, като предишния отчетен период беше 98,1. Въпреки по-лошите очаквания обаче, резултата в цената на долара не се отраци, което показва че няма свръх закупеност, свръх продаденост и цената според спекулантите е на оптимални нива. Към този момент цената на евро/долар е 1,1392.



сряда, 11 февруари 2015 г.

Важни събития днес които ще окажат влияние на цената €/$

След 5 дневното ми излежаване, днес се очертава ден за работа. Днес има среща на лидерите от ЕС изказвания, новини и коментари свързани с тази среща могат да окажат сериозна промяна в цената на двойката. Освен тази среща в 15:30 предстои да бъдат изнесени данни за продажбите на дребно (без продажби на автомобили) в САЩ както и по-важния втори показател за подадените молби за безработни. Ако втория показател изненада пазара с резултатите си и излезе с по-чувствителна разлика от очакваните 287 000 със сигурност тази новина също ще повлияе сериозно на цената на всички кросове на долара.

неделя, 8 февруари 2015 г.

Риск мениджмънт за евро/долар за предстоящата седмица

Риск мениджмънт за евро/долар за предстоящата седмица. Нивата за тази седмица са както следва:
Максималните нива който биха могли да бъдат достигнати са: 1.1541
За трейдърите които са решили тази седмица да заложат на къси позиции препоръчвам да не търсят стойности под 1.1050
Тази седмица нивата които съм дал са с 80% вероятност. Т.е. вероятността да излезе курса извън тези нива е едва 20% или 1 на всеки 5

събота, 7 февруари 2015 г.

Статистика за трейдъри

Както обикновено актив трейсд организират уникални уебинари. Осоебено много се интересувам статистическите данни в търговията. Въпреки всички индикатори и техники за търговия най-големия плюс в търговията е шанса да е на твоя страна. Уебинара ще се проведе на 25,02,2015 за събитието можете да се регистрирате на следния адрес http://www.activtrades.bg/index.aspx?page=events_webinar

петък, 6 февруари 2015 г.

Как ще завърши играта днес с €/$

Чакам с нетърпение резултатите за заетостта в неселскостопанския сектор и безработицата в САЩ, за момента играта е в центъра и няма ясна посока, надявам се тези резултати да наклонят везните в някаква посока. Разбира се аз чакам както обикновено с автоматичен ордер да вляза в посоката на която ще реагира пазара. Преди няколко дни завърших софтуер кото прави доста прецизен риск мениджмънт ден за ден, разбира се трябва да го тествам ръчно по графиката за да измеря % на успеваемост(за сега още не му се доверявам напълно) нивата които ми дава за днес са затваряне за деня на нива между 1.1550 и  1.14762

Отраженията на гръцките проблеми в цената на еврото

Станахме свидетели на макар и малки, влияния от промените в Гърция. В четвъртък докато се правеха опити за преговори и зплахите на европейската централна банка, че няма да изкупува гръцки ценни книжа, цената на еврото спадна с 1,5 евроцента. Като цяло това е нищожно отражение, въпреки че в рамките на ден това си е сериозно движение (разбира се виждали сме и двойни на тези, особено около драмите на швейцарския франк). Както народа обаче обича да казава всяко чудо за 3 дни. Или в случая дори един, още на следващите ден взички загуби бяха възстановени и ерото продължи корективното си движение. Само информативно еврото вече втора седмица се очертава да завърши с немалки повинения.

сряда, 4 февруари 2015 г.

Заетост в частния сектор според ADP

Възлагах големи надежди на този показател днес. Заетостта е най-важния показател който дава отражение в на цената на долара след лихвените нива. Останах изненадан, че пазара не го отрази, бях седнал на гюмето и чаках да вляза в някоя посока. Възможно е играчите да изчакват и резултатите от Индекс на ISM в сферата на услугите и тогва да предприемат действия затова ще изчакам и аз до 17:00 преди да реша как да играя днес.

неделя, 1 февруари 2015 г.

Инвестициите в жилища в Германия със спад от 14% за 2014

Интересни резултати, след всички тези напъни, почти нищожни лихви и търсенето продължава да спада. Освен това резултатите са не за къде да е а Берлин. Което показва, че тези които имат излишни пари, търсят инвестиции в други инструменти тъй като не вярват в поскъпването на имотите, от друга страна нуждаешите се не биха предприели покупки на тези високи цени. Изчакването продължава да е съюзник на купувачите и продаващите и строителния бизнес са все в по-неизгодна позиция. Всичко това се подкрепя и от несигурността в бъдещето. Все пак покупка на жилищен имот е свързана с последващи дълги години сериозни разходи.

Цената на златото с 8% ръст през Януари

Цената на златото с 8% ръст през Януари с 1278$ за тр. унция. Това бе породено непосредствено след решенията на швейцарската централна банка да освободи курса на валутата си. За пореден път видяхме доказателство, че правителствата и централните банки си позволяват да манупулират парите ни и все повече хора осъзнават, че трябва да се търсят независими инструменти които да им застрахова дългогодишния труд от своеволията на поредните икономисти и политици. Точно тези действия породиха засилено търсене на златото и покзването му за първи път от почти година.