сряда, 31 декември 2014 г.

Балон ли са високите цени на технологичните компании?

Инвеститорите си имат едно наум след дот ком балона през 2000 година. Тогава интернет технологиите едва прохождаха и нямаха идеи откъде могат да дойдат печалбите им, а портебителите на новите он-лайн услуги бяха символични бройки. И до ден днешен немога да си отговоря на въпроса как се финансираха гиганти като Гугъл и Яху до 2007-ма година, ако не с огромни държавни субсидии, каква е била ползата за държавата оставям на вашето въображение. През 2014 година нещата са по различни, основния приход на технологичните компании идва от реклами в интернет или от мобилни приложения, харчат се милиони за привличане на т.н. комюнити (нека си припомним продажбата на "Вайбър") интернет направи възможна продажбата на услуги по цял свят и отвори пазари с таргети от порядъка ан милиарди. Така че балон ли са високите цени? По скоро не.

USD, DAW JONES, P&G, J&J отличниците на годината

USD, DAW JONES, P&G, J&J са безспорните отличници на годината, американската валута поскъпна спрямпо всички валути и с 15 цента спрямо еврото. Индекса Дау Джонс отблеляза рекордни нива и през тази година. Акциите на проктъл енд гембъл и джонсън енд джонсън се покачика с над 10% . Търговците бяха изключително предпазливи през изминалата година и волатилността при валутните двойки беше далеч под средните нива, като цяло годината не беше на рисковите инвестиции.

неделя, 28 декември 2014 г.

Състоянието на европейската икономика не е чак толкова лошо

Състоянието на европейската икономика не е чак толкова лошо, според президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман, централната банка на германия преразгледа очакванията си за растеж и ги намали  до 1%, като в същото време очакваната инфлация е около 1.1%, според Вайдман обаче, понижението на цените напетрола ще подпомогне растежа с може би около 0.2%, но тук бих добавил, че понижението на цените на петрола подпомагат дефлацията. Всъщност цените на петрола за мен не са спаднали, а се върнаха на нормалните си нива от времето преди имотния балон, единствените които наистина усещат реално поевтиняване са американците.

Спад на лихвите по кредите на 3.44%

Спад на лихвите по кредитена 3.44%, до това доведе ниския лихвен процент на европейската централна банка(ЕЦБ), да но не и в България, Става въпрос за търговките банки в Чехия, където пазара е свободен и има сериозна конкуренция. На практика в България лихвите по кредитите остават непроменени въпреки рекордния спад на лихвите по депозитите, които в повечето банки са около 1%, това се дължи на факта, че през последните 8 години бяха изтеглени рекорден брой кредиту с условия към датата на тегленето, това дава добри печалби на банките за години напред, и към момента, без нови играчи на пазара, наличните нямат мотив да се напъват.

събота, 27 декември 2014 г.

Край на годината

Определено пазарите ги обхвана коледно-новогодишен блажем мързел.
Официално прекратявам търговията до началото на януари, тази година определено беше успешна и успях да докажа, че от форекс се печели добре. Форекса е една краста за мен и ми носи огромно удовлетворение, така че ще използвам кратката ваканция за да оптимизирам още по-добре търговията си и да прецизирам изходите от сделките си. Също така имам идеи за нови по-добри стратегии за търговия които смятам да проверя и ако някоя се окаже по-добра ще подаря сегашната си стратегия на всички мои читатели.

четвъртък, 25 декември 2014 г.

EUR/USD - CHF/USD една идеална корелация

Всички услия на шфейцарска централна банка и интервенциите и държат двете двойки в изключително тясна корелация, всяка една промяна при първата двойка се отразява в кратко време и при другата. Припомням че Ш Ц Б при достигане на цена от 1,2CHF за евро прави масови разпродажби на франкове с цел да се стабилизира цената.

Успех в търговията!

ЧЕСТИТА КОЛЕДА!

Нека всички бъдем живи и здрави, по-важно от печалбите е да бъдем щастливи.
Имаше един колега из форумите който казваше че парите не го вълнуват, а го успокояват :)
Други казваха че парите не били важни, те били най-важни.
Нека който каквото го прави щастлив това да го споходи.
Весела коледа и успешна и щастлива нова година.

неделя, 21 декември 2014 г.

средносрочна тенденция при двойката евро/долар

както се вижда от фигурата вече имаме четворна дивергенция на МАСД, освен това сме в долната граница на един добре оформен канал.


тренд трудно се обръща за ден или два обикновено отнема месец два докато се съберат достатъчно съмишленици  за това. На втората фигура се вижда че тренда започва да губи ускорение спада на цената става с по-слаби темпове.


от всичко това правя изводи че първта половина на годината ще има корекция до горната червена линия. 

Как се прави риск мениджмънт

Общо взето ще обясня по-простата методология, която по-точност не отстъпва на други по-сложни. Избира се инструмента за търговия, изваждат се цените на дневна база за дълъг период(аз лично избирам периоди над 5 години), намира се разликата между минимум и максимум или отваряне/затваряне за деня. сортират се в намаляващ ред, намира се такава стойност под която остават 80% от стойностите. Това дава една сигурна представа какви може да са очакванията ни за деня, стойности над които да разположим стоповете ако играем, или къде да поставим таргетите, които не трябва да са извън зоната на риск мениджмънта. Същия анализ може да се приложи и в комбинация със седмичен бар.

събота, 20 декември 2014 г.

Риск мениджмънт при евро/долар за 22-26.12.2014

Минималните достижими нива за пресдтоящата седмица са 1,1987,
а максималните такива са 1,2465

През предстоящата седмица ще се въздържам от къси позиции, продължавам да ги намирам за рискови. Също така не мисля че предвид пресдтоящите почивни дни за европа и америка ще видим някакви движения заслужаващи сериозно внимание.

петък, 19 декември 2014 г.

Изводи за EUR/USD за последната седмица

седмицата започна с повишение на еврото, дори успях да реализирам 30 пипса печалба във вторник, в сряда сигналите, показваха добра възможност за спад в двойката, но се разколебах и изпуснах 120 пипса, спекулантите започнаха да заемат къси позиции доста преди изявлението на Йелън. В крайна сметка риск мениджмънта за пореден път не ме подведе, ползвам методологията от почти 2 години и досега не ме е подвеждала нито веднъж. Седмицата завърши изключително близо до долната граница която предсказа, в   края на миналата седмица риск мениджмънта пресказа долна граница за седмицата 1.2236, в момента цената затвори на 1,2226

виж публикацията от края на миналата седмица

четвъртък, 18 декември 2014 г.

Търговия с USD/RUB

Както вече предупредих изненадите дебнат от всеки ъгъл. През изминалите дни руската централна банка повиши внезапни лихвения си процент до 15%, това разтресе пазара и прави невъзможна търговията с рубла с голям ливърийдж. От друга страна 15% лихва е трудна за иплащане освен, ако не се разчита на обезценката и. Т.е. банките приемат депозити в рубли и моментално ги обръщат в евро или долари. Това ще доведе до още по-голям натиск над рублата в средносрочен план, ще се засили търсенето на чужда валута с цел застраховка на спестяванията, както и спекулации с цел бързи печалби.

неделя, 14 декември 2014 г.

Япосна йена

Японската икономика изпитва сериозни затруднения последните години. Производствените индекси все повече се свиват, потреблението също - йената не спира да поевтиниява, като от 2011 е загубила около 1/3 от стойността си спрямо долара. Въпреки всички усилия на управляващите така наречените стимули за сега не дават резултат. Потреблението остава ниско, а търсенето на японски стоки е изместено от евтините корейски и китайски. Вчера гледах по телевизията техен представител да говори пред събра ли се хора и намеренията на правителството са твърдо да държат евтина японската йена и да стимулират поевтиняването и в следващите поне година две.

Риск мениджмънт за 15.12.2014 - 19.12.2014

Риск мениджмънт за 15.12.2014 - 19.12.2014 евро/долар


През следващата седмица съм настоен по-скоро за повишение при двойката евро/долар.
Като максималните стойности който могат да бъдат достигнати са 1.2715, а минималните достижими стойности са: 1.2236.

Седмицата изобилства от новини като безспорно, най-важната от тях е изявлението на председателяна ФЕД Йелън.
Също втората половина на седмицата има събрание на лидерите на европейският съюз което може да породи неочаквани изненади.

Успех на всички!

събота, 13 декември 2014 г.

Поскъпване на еврото

Изминалата седмица завърши със силно повишение на цената на еврото спрямо долара.
Също така понижението през първата половина на декемви беше заличен като цената днес е точно толкова колкото в началото на месеца. Виждаме че покупките на долара на тази цена са доста солени и все повече спекуланти са предпазливи. За сега цената от 1.2250 се оказа непреодолима бариера. Прави впечатление, че цената на еврото естествено се покачва при отсъствието на  вербалните намеси на Драги, които и без това се изтъркаха и все по-малко търгуващи ги вземат предвид.

Паника при търговия с акции на енергийни компании

Положението започва да става притеснително, някои анализатори дори говорят за спукване на балон. Цените на акциите на компаниите добиващи газ и петрол спадат с по-големи темпове от цените на горивата. През изминалите 3-4 години се наляха спекулативно огромни средства в акции на енергийни компании в търсене на бързи печалби. В момента дори се коментират конспиративни теории че цената на петрола се манипулира за да се извиват ръцете на Русия. Харесвам конспиративните теории и не изключвам и тази възможност, но нека вземем предвид и фактите, че се увеличиха добивите от шистови находища, както и завишения добив в арабските държави заради влошеното икономическо състояние, породено от военните конфликти.

вторник, 9 декември 2014 г.

Препоръки за търговия с евро/долар

Началото на седмицата е бедно откъм икономически новини. Както обичам да казвам новините са горивото на пазара. Макар да търгувам по технически показатели, винаги се съобразявам с липсата или отсъствието на новини. И така за днес мога да дам следната препоръка:
при евро/долар къса позиция от тук 1.2360 с цел 1.2330 и стоп 1.2380

Знам че е малко, но денят ще е беден на динамика и големи движения са малко вероятни.

неделя, 7 декември 2014 г.

Риск мениджмън за евро/долар за слесдващата седмица

Максималните нива които биха могли да бъдат достигнати за понеделник са 1,2394, а за седмицата 1,2524. Минималните достижими нива за понеделник са 1,2176, а за седмицата 1,2046. На мнение съм въпреки събитията последните дни, че спада на еврото е изчерпано, освен това графиката на дневен фрейм на МАСД(12,26,9) се вижда много силна дивергенция.
 

Не препоръчвам заемането на дългосрочни къси позиции при двойката, освен в случаите на интрадневна търговия.


Успех на всички спекуланти!

Спекулации с рублата

Ситуацията с руската рубла следва до голяма степен ситуацията с турската лира.
Така нареченото скъсяване на рублата (разпродаване срещу евро или долар) на пръв поглед изглежда примамливо, но ето че в края на седмицата руската централна банка направи интервенция като разпродаде огромни количества долари, кето разтересе дребните спекуланти и им докара сериозни загуби. Напомням на по-неопитните колеги да бъдад изключително внимателни с тези валути, тъй като банките често използват нестандартни подходи за манипулация на цената и за да откажат спекулантите, като интервенции и внезапни промени на лихвените нива.

петък, 5 декември 2014 г.

Днес поскъпване на долара

Честно казано не очаквах, но това не означава че не го отиграх. Резултатите за заетоста в САЩ в неселскостопанския сектор излезе под очакваната. Това явно отключи натрупаното напрежение през седмицата и долара поскъпна спрямо всички валути в рамките на минути с около 70 цента. Припомням че ниската заетост в щатите не се тълкува много логично. Ако има ниска заетост това означва, че хората имат средства и не искат да работят. Все пак там доста често работи само един член от семейството и при недостиг на средства (примерно по време на кризи) се включва и втория. Към момента положението се стабилизира на около 1.2300 долара за евро и предполагам до края на деня цената няма да се промени много.

четвъртък, 4 декември 2014 г.

Потенциал на €/$ за днес

Голямото събитие днес е поредното изявление на председателя на европейската централна банка(ЕЦБ) - Марио Драги. Изявлението ще бъде дадено веднага след срещата на която ще се решават лихвените нива на ЕЦБ. Там не се очават промени и изненади, но традиционно Драги ще опита да въздейства на еврото с цел понижението му. Самият аз хранех надежди за големи печалби днес, но спекулантите заеха къси позиции с евро още от понеделник вечерта и с това изчерпаха потенциала за днес до голяма степен. Според риск мениджмънта за седмицата нивата под 1.2211 спрямо долара са с вероятност едва 20%, а за днес нивото е дори 1.2235. Взимайки тези данни предвид, много е вероятно спекулантите да изчакат края на речта след което да разпродадат доларите, някъде днес след 16:00.

вторник, 2 декември 2014 г.

Важните новини за днес даващи отражение върху валутните пазари

Индекс PMI в сферата на строителството на Markit/CIPS

Markit/CIPS (The Chartered Institute of Purchasing and Supply) Construction PMI. Месечно проучване на активността в сектора на строителството и прогноза за бъдещото му развитие. Проучването се осъществява между изпълнителните директори в строителния сектор и е относно състоянието на бизнеса и текущото ниво на поръчки. Те биват запитани за бъдещето търсене в строителния сектор и поръчките за материали. Проучването обобщава мнението им, за да даде по-ясна представа за бъдещето на строителния сектор. Индикаторът се представя с индекс със стойности между 1 и 100, като нива над 50 са сигнал, че икономическата прогноза е позитивна. Стойности под 50 означават, че ситуацията се влошава.