неделя, 6 юли 2014 г.

Златото с пети пореден седмичен ръст

Контрактите върху златото затвориха изминалата седмица с минимален седмичен ръст въпреки положителните данни за икономиката на САЩ, които се очакваше да засегнат търсенето на благородния метал.
Търгуваното в Ню Йорк злато с доставка през август поскъпна с 0,05% 1 321,30 долара за тройунция в петък. На седмична база цената на жълтия метал се покачи също минимално – с 0,09%, постигайки пети пореден седмичен ръст.
Златото остана под натиск в четвъртък, след като Министерството на труда съобщи, че американската икономика е добавила 288 000 нови работни места през миналия месец. Резулатът се оказа доста над очакванията за растеж от около 212 000. Равнището за предходния месец пък бе ревизирано нагоре до разширение от 224 000 след по-рано отчетените 217 000.
Безработица в САЩ пък се смъкна до 6,1% от 6,3% през май, което бе най-ниското ниво от почти шест години.
Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, затвори при 80,31 пункта в петък след двумесечното дъно от 79,84 пункта, достигато по-рано през седмицата.
По-силният долар обикновено тежи върху цената на злато, тъй като прави деноминирания в зелените пари метал по-малко атрактивен за притежателите на други валути.
Последните данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са увеличили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 1 юли. Нетните залози достигнаха 136 929 договора в сравнение с 114 356 в предходната седмица.
Същевременно среброто с доставка през септември поскъпна с 0,3 на сто в петък, за да затвори седмицата при 21,20 долара за тройунция. По този начин сребърните фючърси затвориха седмицата с ръст от 0,33 на сто.
Данните на CFTC индикираха, че хедж фондовете са разширили бичите си залози в сребърни контракти през седмицата, която приключи на 1 юли. Нетните залози достигнаха 36 697 договора в сравнение с 24 757 в предходната седмица.
Източник - investor.bg

6 коментара :

  1. Златото става все по привлекателно напоследък. Не за първи път то е служило за резервна валута.

    ОтговорИзтриване
  2. Най-много до 1380. След това отново ще поеме към 1240. Такава е техническата картинка, която рисува графиката на златото.

    ОтговорИзтриване
  3. Златото си е добра инвестиция. Все пак е може би най "твърдата" валута!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Златото винаги е било резервна валута и ще продължава да бъде.

      Изтриване
  4. Последните данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са увеличили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 1 юли.

    ОтговорИзтриване
  5. Фючърсите върху златото за пореден път се оказват най-сигурната и печеливша инвестиция. Въпроса е до кога ще бъде този растеж на златото?

    ОтговорИзтриване