неделя, 13 юли 2014 г.

Английската централна банка запази паричната си политика

коментира икономист

Английската централна банка (АЦБ) запази основната си лихва на реордно ниското ниво от 0,5% (от март 2009 г.), както и размерът на програмата си за икономическо стимулиране (375 млрд. паунда), съобщава ВВС.
„Паричният комитет на АЦБ взе правилното решение да запази основната лихва и монетарните стимули“, коментира Дейвид Кърн, главен икономист в Британската търговска камара.

"За да задържи доверието на бизнеса комитетът трябва да се стреми да дава по-ясни и последователни послания относно траекторията на лихвите. Рискът от вдигането им твърде рано е значително по-голям от риска да се изчака повече от необходимото", смята той.
Британската икономика нарасна с 0,8% през първото тримесечие – пето поредно на растеж. Безработицата спада, като е достигнала 6,6% в последните три месеца до май. Инфлацията се понижи до 1,5% на годишна база през май от 1,8% през април при цел на АЦБ от 2%.

5 коментара :

  1. И тук очаквам изненади, скоро време. Ама лошото е че надали ще ги отиграя. Пък и не обвичам да съм с дългосрочни позиции :)

    ОтговорИзтриване
  2. правилно решение при нарастваща икономика и спадаща безработица

    ОтговорИзтриване
  3. Напълно логична постъпка.

    ОтговорИзтриване
  4. Защо ли не ме учудва поведението на английското бнб!!

    ОтговорИзтриване
  5. Защо ли не ме учудва поведението на английското бнб!!

    ОтговорИзтриване