неделя, 6 юли 2014 г.

ЕБО препоръча разработването на правила за контрол на биткойна

Европейският банков орган (ЕБО) препоръчва на Съвета на Европейския съюз, Европейската комисия и Европейския парламент да разработят изисквания, според които да се осъществява контрола върху виртуалните валути, в това число и биткойна, предава ИТАР–ТАСС.
В комюнике базираният в Лондон ЕБО отправи съвет към властите "да разубедят финансовите институции от купуване, задържане и продажба на виртуални валути, тъй като няма никакъв регламентиращ режим за тях". Според органа криптовалутите имат потенциални ползи, но рисковете ги надвишават.
Регулаторът е открил повече от 70 риска, свързани с използването на виртуалните валути, включително прането на пари и други финансови престъпления.
Същевременно заместник-гуверньорът на Руската централна банка Георгий Лунтовски посочи, че институцията и правителството в крайна сметка може да започнат законодателна регулация на електронните парични средства.
Той подчерта, че отделните държави използват много различни методи за регулиране на биткойна. "В Китай той (биткойнът – бел. ред.) е напълно забранен, а е легализиран в Калифорния. Ние се застъпваме за внимателен подход към него. Невъзможно е да се отхвърли този инструмент и неговото бъдеще", посочи Лунтовски.
Преди това Руската централна банка нееднократно предупреди, че използването на виртуални валути е опасно. Регулаторът уточни, че сделките са спекулативни по своя характер и носят висок риск от загуби.
Източник - investor.bg

2 коментара :

  1. И правилно. Правилата за биткойна трябва да с адекватни на правилата за всички останали валути.

    ОтговорИзтриване
  2. Осигуряването на контрол върху биткойна има много ползи.

    ОтговорИзтриване