неделя, 6 юли 2014 г.

Германия продължава да се притеснява от агресивната политика на ЕЦБ

Въпреки че последното заседание на Изпълнителния съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) не поднесе толкова новини, колкото това в предходния месец, решенята му обособиха за пореден път разногласията между част от представителите на институцията.
Членът на ЕЦБ и гуверньор на Бундесбанк Йенс Вайдман предупреди в четвъртък, че политиките за стимулиране на икономиката, които ЕЦБ ще реализира, могат с течение на времето да доведат до финансови рискове, като например прекомерни печалби на пазара на недвижими имоти.
В реч на конференция, организирана от германските консерватори в Берлин, Вайдман заяви, че ниските лихвени проценти в региона облекчават натиска върху правителствата от еврозоната, за да се даде тласък на реформите. Той добави, че в тази връзка ЕЦБ следва да не дължи гъвкавата си политика твърде дълго.
По-рано тези седмица ЕЦБ запази курса на паричната си политика след обявения пакет от мерки за борба с анемичния растеж и изтощаващата дезинфлация в еврозоната. Президентът на банка Марио Драги звучеше спокоен в пресконференцията след края на заседанието, давайки повече подробности относно новата програма за кредитиране на банките. Той също така обяви, че честотата на срещите на банката ще се промени до шест-седмичен цикъл от януари 2015 г.
Германия е сред традиционните противници на ултрагъвкавата монетарна политика. Тонът на Вайдман сякаш обаче се промени в дните преди заседанието на ЕЦБ през юни, когато инфлацията в най-голямата европейска икономика остана под прогнозите. Последните му коментари все пак отново върнаха в коловоза на дългосрочното му виждане за възстановяването на региона.
Междувременно друг член на ИС на ЕЦБ - Беноа Кьоре, остана непреклонен в настояванията си правителствата да не трябва да гледат на ниските лихвени проценти като на "покана да се откажат от пътя на фискално благоразумие". По този начин той се опита пряко да облекчи опасенията, идващи основно от Германия.
"Правителствата трябва да продължат по пътя на устойчивите публични финанси... Те трябва да се придържат към правилата, които са договорени в рамките на новата фискална рамка на ЕС", добави той.
Бившият член на ИС на банката Йорг Асмусен, който напусна институцията, за да се присъедини към коалиционното правителство в Германия, остана сдържан относно опасенията, изразени от Вайдман. По думите му "централната банка направи доста", добавяйки, че паричната политика е експанзионистична, което е правилен ход.
"Мисля, че ние не сме в ситуация, в която ние рискуваме изпадане в дефлация. Ще постигнем... относително ниска инфлация за продължителен период от време", каза той.
Източник - Investor.bg

6 коментара :

  1. Германците трябва да сложат начело на ЕЦБ германец. Тогава може би политиката на банката ще бъде съобразена с интересите на Германия. Иначе няма как да стане.......

    ОтговорИзтриване
  2. Те германците си падат малко педанти. Ще бачка за цяла Европа и хич няма да се съобрази с Германия.

    ОтговорИзтриване
  3. Германия си е Германия :) снощи го показаха на Бразилия , утре на ЕЦБ :)

    ОтговорИзтриване
  4. тяхното правило е да се целят в златната среда-относитено ниска инфлация за продържителен период от време

    ОтговорИзтриване
  5. Ако ги нямаше германците ЕС щеше да е доста назад.

    ОтговорИзтриване
  6. Последните му коментари все пак отново върнаха в коловоза на дългосрочното му виждане за възстановяването на региона.

    ОтговорИзтриване