неделя, 6 юли 2014 г.

Лагард: Публичните инвестиции ще стимулират растежа в развития свят

Публичните инвестиции в някои от водещите световни икономики трябва да бъдат повишени на фона на крехкото и трудно глобално възстановяване, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.
"Различни условия трябва да бъдат изпълнени преди да премине към такава инвестиция, включително е необходимо да се развие инфраструктурата, какъвто е случаят в САЩ", посочи Лагард, цитирана от The Wall Street Journal.
"В настоящата обстановка на влошени перспективи за растеж и ниски разходи по заеми, разумното стимулиране на публичните инвестиции може да даде необходимия тласък на растежа, най-вече в развитите икономики", посочи ръководителят на МВФ по време на конференцията Rencontres Economiques в южната част на Франция.
Въпреки това Кристин Лагард посочи, че няколко условия трябва да бъдат изпълнени, за да може една страна да увеличи инвестициите си. Според нея много от водещите световни икономики имат големи инфраструктурни нужди, в това число САЩ, Обединеното кралство и Германия. Други пък, като например Франция, имат по-малка нужда.
"Ключовото условие за подновяването на публичните инвестиции са силните публични финанси", отбеляза Кристин Лагард. "Устойчивостта на публичните финанси трябва да бъде едно от необходимите условия, преди да се вземат такива решения", допълни тя.
Управляващият директор на МВФ също така посочи, че публичните инвестиции могат да стимулират растежа, което ще стабилизира или дори намали нивата на дълга спрямо брутния вътрешен продукт (БВП).
Изявлението на Лагард дойде в навечерието на очакваната по-късно през юли актуализация на икономическите прогнози на МВФ. По думите ѝ прогнозите на експертите от Фонда ще бъдат "много по-различни от април".
Източник - Investor.bg

5 коментара :

  1. Лагард: Публичните инвестиции ще стимулират растежа в развития свят. А какво ще направи световната банка за растежа на третия свят............

    ОтговорИзтриване
  2. дано прогнозите на Лагард се сбъднат и в края на юли доклада на МВФ да е с добри икономически прогнози

    ОтговорИзтриване
  3. Аз викам дано нашите не се подлъжат, и да се натресат на МВФто. Че тогава лошо ни се пише.

    ОтговорИзтриване
  4. Не виждам как тази прогноза ще се сбъдне.

    ОтговорИзтриване
  5. "Ключовото условие за подновяването на публичните инвестиции са силните публични финанси", отбеляза Кристин Лагард

    ОтговорИзтриване