неделя, 6 юли 2014 г.

Положителни данни от САЩ засилиха търсенето на долари



Доларът приключи изминалата седмица с ръст спрямо кошницата от шест основни валути, стимулиран от представените в четвъртък данни за новите работни места в САЩ през юни. Позитивизмът съживи спекулациите кога точно Федералният резерв ще започне да повишава лихвените проценти.
Министерството на труда съобщи, че американската икономика е добавила 288 000 нови работни места през миналия месец, което се оказа доста над очакванията за растеж от около 212 000. Равнището за предходния месец пък бе ревизирано нагоре до разширение от 224 000 след по-рано отчетените 217 000.
Нивото на безработица пък се смъкна до 6,1% от 6,3% през май, което бе най-ниското ниво от почти шест години. Данните бяха представени ден по-рано от обикновено, в четвъртък, в навечерието на Деня на независимостта в петък.
Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, затвори при 80,31 пункта в петък след двумесечното дъно от 79,84 пункта, достигато по-рано през седмицата.
USD/JPY се установи при 102,05, добавяйки 0,62% за седмицата. EUR/USD пък затвори петъчната сесия при 1,3594, смъквайки се в крайна сметка с 0,35% за седмицата.
Еврото попадна под натиск, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) подчерта, че може да се използва "неконвенционални мерки" за борба с постоянно ниските нива на инфлация в еврозоната. ЕЦБ остави лихвените си нива в режим на задържане в четвъртък – решение, което бе очаквано от по-голямата част от пазарните участници след корекцията на монетарната политика в началото на юни.
Единната валута също отстъпи спрямо йената в петък, като EUR/JPY се смъкна с 0,24% до 138,74. В четвъртък двойката се приближи до едномесечен връх от 139,26.
Паундът остана в близост до шестгодишния връх спрямо долара, като GBP/USD затвори при 1,7159 в петък. Търсенето на британските пари се засили допълнително на фона на разширяващите се очакванията, че Английската централна банка ще повиши лихвите преди края на годината.
Същевременно австралийският долар поскъпна спрямо американския си съименник в петък. AUD/USD се покачи до 0,9364, свивайки загубите си за седмицата до 0,52%.
Австралиецът спадна рязко в четвъртък, след като гуверньорът на централната банка Глен Стивънс заяви, че валутата е надценена и добави, че регулаторът разполага с възможност да свие още лихвените проценти, ако е необходимо.

източник investor.bg

3 коментара :

  1. Доларът приключи изминалата седмица с ръст спрямо кошницата от шест основни валути, стимулиран от представените в четвъртък данни за новите работни места в САЩ през юни. Позитивизмът съживи спекулациите кога точно Федералният резерв ще започне да повишава лихвените проценти.

    Да видим как ще бъде занапред, дали ще се запази тази тенденция или е била временно явление...........

    ОтговорИзтриване
  2. Според мен щатският долар поскъпва спрямо еврото и йената за трети пореден ден на фона на публикуваните в сряда силни данни за заетостта в частния сектор, които повишиха оптимизма, че месечният доклад за промяната в неселскостопанската заетост ще покаже сериозно засилване на икономиката.

    ОтговорИзтриване
  3. доларът е стабилно нагоре за сметка на еврото и йената

    ОтговорИзтриване