Google+ Followers

неделя, 13 юли 2014 г.

Златото в близост до 4-месечен връх

Фючърсите върху златото се търгуват в близост до 4-месечен връх, след като търсенето на ценния метал остана подкрепено на фона на подновените опасения за състоянието на банковия сектор в Португалия, както и на признаците, че лихвите в САЩ ще останат без изменение за продължителен период от време.
Търгуваното в Ню Йорк злато с доставка през август изтри 0,13% в петък до 1 321,30 долара за тройунция. Ден по-рано, в четвъртък, металът поскъпна до най-високото си ниво от 19 март - 1 339,20 долара за тройунция.
На седмична база златото напредна с 1,2%, отчитайки шести пореден седмичен ръст.
Цената на жълтия метал се повиши с повече от 1% в четвъртък, след като притесненията за фискалната стабилност на Banco Espirito Santo (BES) подхраниха търсенето на сигурни активи на фона на страховете, свързани с риска от проблеми в сектора. Загрижеността се понижи леко в петък, след като Централната банка на Португалия заяви, че е удовлетворена от състоянието на кредитора.
Междувременно протоколът от последната среща на Федералния резерв на САЩ, публикуван в сряда, показа, че централната банка не бърза с повишаването на лихвените проценти. Според документа длъжностните лица ще прекратят програмата за покупка на активи през октомври, ако икономиката се развива според очакванията на институцията.
Данните на CFTC индикираха, че хедж фондовете са разширили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 8 юли. Нетните залози достигнаха 144 272 договора в сравнение с 136 929 в предходната седмица.
Същевременно среброто с доставка през септември се смъкна с 0,22% до 21,46 долара за тройунция. Цената се покачи до 21,63 долара за тройунция в четвъртък, най-много от 16 март, преди да се установи при 21,50 долара за тройунция.
На седмична база сребърните контракти с доставка през септември поскъпнаха с 1,21%, отчитайки шеста поредна седмична печалба.
Данните от CFTC показаха, че нетните сребърни договори са достигнали 44 517 след 36 697 седмица по-рано. 
източник: investor.bg