неделя, 1 юни 2014 г.

Инфлацията в Испания продължава да се понижава, като рисковете за дефлация нарастват

Инфлацията в Испания се е забавила допълнително през май, основно заради спада в цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки, според предварителните данни, изнесени по-рано днес. Хармонизираният индекс на потребителските цени, изчислен по методиката на Европейския съюз, се е забавил до ръст от 0.2% през май спрямо годишния темп от 0.3% за април, обяви днес националният статистически институт на страната. През последните месеци политиците в Испания изразяват опасения относно дефлационни рискове в четвъртата по големина европейска икономика. През март хармонизираният индекс на потребителските цени в Испания отбеляза спад от 0.2%, първата негативна стойност от края на 2009 г. насам, която потвърди опасенията за риска от дефлационен процес. Показателите и в други страни от региона също показват подобни тенденции.

14 коментара :

  1. През последните месеци политиците в Испания изразяват опасения относно дефлационни рискове в четвъртата по големина европейска икономика.

    ОтговорИзтриване
  2. Показателите и в други страни от региона също показват подобни тенденции.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Първи негативни стойности на индекса на потребителските цени в Испания от 2009г. са си повод за притеснение за дефлация.

    ОтговорИзтриване
  5. Според мен също така една от основните причини е в падналите през април енергийни цени в Испания.

    ОтговорИзтриване
  6. Е да, ама не вярвам кой знае колко това да повлияе върху еврото...

    ОтговорИзтриване
  7. Хармонизираният индекс на потребителските цени, изчислен по методиката на Европейския съюз, се е забавил до ръст от 0.2% през май спрямо годишния темп от 0.3% за април, обяви днес националният статистически институт на страната.

    ОтговорИзтриване
  8. Хармонизираният индекс на потребителските цени, изчислен по методиката на Европейския съюз, се е забавил до ръст от 0.2% през май спрямо годишния темп от 0.3% за април, обяви днес националният статистически институт на страната.

    ОтговорИзтриване
  9. Интересно, как ли ще им се отрази абдикацията на Хуан-Карлос?

    ОтговорИзтриване
  10. испания върви към дефлация и дали абдикирането на крал хуан-карлос няма да спомогне за това

    ОтговорИзтриване
  11. Монетарните мерки на ЕЦБ предопределят подобно развитие.

    Фиска трудно може да се сбори, освен вдигане на данъци и повишаване на заплати и пенсии, което е немислимо на този етап.

    ОтговорИзтриване
  12. Почвам да се чудя, това ЕЦБ да вземе каже коя точно икономока следи и взиам мерки спрямо нея, защото в Германия е такъв жилищен бум от една година, че там основната лихва трябва да е поне 3% , е не е даже я свалиха. Не гледа много Испания(освен като трябва да им купуват ДЦК-тата), въобще за мен ЕЦБ тотално бърка нещата и то не за първи път ( но не икономист , форекс спекуланд съм и може би затова виждам неяата така). Единственото хубаво нещо е че са последователни, като акжат нещо и след месец го правят . :)

    ОтговорИзтриване
  13. Извинявам се за правописа, нещо не съм в кондиция тези дни :)

    ОтговорИзтриване
  14. за испания съм съгласен с тезата в статията но смятам че може да се стабилизират нещата с оттеглянето на хуан карлост от трона

    ОтговорИзтриване