понеделник, 23 юни 2014 г.

Йената поскъпва на фона на напрежението в Ирак

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР
Японската йена започна седмицата с печалби спрямо долара и еврото, на фона увеличаващото се напрежение в Ирак, което заплашва прекъсването на доставките на петрол, увеличавайки интереса на инвеститорите към активи убежища. В същото време британската лира успя да достигне до стойности над 1,70 долара за първи път от август 2009 г., след като заместник-управителят на Английската централна банка намекна за повишение на лихвените равнища.
Увеличаващото се напрежение в Ирак и сблъсъците между армията и терористите, започват да предизвикват все по-сериозни притеснения сред пазарните участници. Заплахата бунтовниците да навлязат в Багдад е напълно реална, а това означава, че има голяма вероятност петролните доставки от страната да бъдат напълно прекъснати.
Подобен сценарий ще се отрази на икономическото възстановяване на Европа, тъй като континента е силно енергийно зависим, а през последните дни заплахата от прекъсване на петролни и газови доставки увеличава страховете на инвеститорите.
Еврото изгуби позиции спрямо йената за шести път през последните седем дни, на фона на опасенията от икономическо забавяне, породено от проблеми с доставките на суровини, както и на фона на спекулациите за забавящата се инфлация в региона.
Индексът на потребителските цени в региона отчете по-слаби стойности през май, спрямо предходния месец, увеличавайки спекулациите, че икономическото възстановяване не е на нужното ниво. Стойностите съвпаднаха с прогнозите на анализаторите като през май инфлацията се е свила с 0,1%, отчитайки годишен темп на растеж от 0,7%.
Щатският долар също започна седмицата противоречиво. Пазарните участници са в очакване на важния доклад за индустриалното производство в САЩ, който ще бъде публикуван по-късно днес. Прогнозите са за ръст от 0.5% през май, след отчетения през предходния период спад от 0,6%. Индексът за индустриалното производство показва общата стойност на създаваните стоки в заводи, мини и сферата на битовите услуги.
Друга важна новина от днес ще бъде изнасянето на данните за индекса на Фед за Ню Йорк. Измерителят отразява оценката на бизнес условията и очакванията на мениджърите в производствения сектор в щата. Прогнозата е, че бенчмаркът е паднал до 15 пункта през този месец спрямо 19,01 пункта през предходния. Положителните стойности са знак за разширяване на производствената активност в региона.
Едно евро се разменя днес срещу 1,3530 долара, близо до нивото на отваряне. GBP/USD се търгува около 1.6960, което е близо до най-ниското ниво за днес. В същото време един долар се разменя за 101,90 йени.

източник: investor.bg

6 коментара :

  1. Японската йена се явява сигурно убежище!

    ОтговорИзтриване
  2. Има напрежение и то голямо. Повече от ясно е, че и занапред ще стават подобни неща, което не е никак добре в този случай.

    ОтговорИзтриване
  3. Една интересна статистика за държави с големи запаси на петрол, природен газ и въглища - 3e-news.net/класации/18-са-държавите-с-големи-запаси-на-петрол-газ-и-въглища_34429

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много любопитна класация. Мен винаги много ме е учудвал Катар, като се има предвид, че площта му е 10 пъти по-малка от българската.

      Изтриване
  4. То тази йена колко още има да поскъпва, чак не е истина, Разбира се след голямото поскъпване ще дойде и крахър и заради големите дългове(ама това е друга тема)

    ОтговорИзтриване