понеделник, 23 юни 2014 г.

Еврото продължава да потъва след интервенциите на ЕЦБ

Единната европейска валута продължи да губи позиции спрямо щатския долар през миналата седмица след интервенциите на Европейската централна банка и загрижеността около конфликта в Ирак.
EUR/USD се понижи с 0,08% до 1,3541 в края на търговията в петък, оставайки в близост до 4-месечния минимум от 1,3502, постигнат на 5 юни. За седмицата двойката изгуби 0,38%.
Единната валута до голяма степен продължи да поевтинява, след като ЕЦБ намали лихвите до рекордно ниски нива по-рано този месец, борейки се със заплахата от постоянно ниската инфлация в еврозоната.
Загрижеността относно продължаващия сунитски бунт в Ирак засегна нагласите на пазара в петък на фона на страховете, свързани с въздействието от намаленото предлагане на петрол от един от най-големите производители на суровината в света.
Доларът се търгуваше почти без промяна, след като доклад показа, че потребителското доверие в САЩ неочаквано се влошава през юни. Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет за юни отстъпи до 81,2 пункта спрямо 81,9 пункта през май. Пазарните нагласи бяха за ръст до 83 пункта.
Докладът дойде ден, след като продажбите на дребно в САЩ нараснаха по-малко от очакваното през май. Данните за април пък бяха ревизирани в посока нагоре.
Министерството на търговията съобщи в четвъртък, че продажбите на дребно в САЩ са нараснали с 0,3% през май спрямо прогнозите за ръст от 0,6%. Въпреки това резултатът за април бе ревизиран до 0,5% от по-рано докладваните 0,1%.
Междувременно еврото поевтинява до повече от едногодишно дъно спрямо британския паунд, като EUR/GBP се сви с 0,30% до 0,7981. На седмична база двойката отстъпи с 1,32 на сто.
Паундът намери подкрепа, след като гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни заяви в четвъртък, че лихвени проценти може да бъдат увеличени по-рано, отколкото инвеститорите очакват.
Единната европейска валута нарасна спрямо йената в петък, като EUR/JPY добави 0,26% до 138,18. За седмицата обаче двойката загуби 0,81%.

източник: investor.bg

8 коментара :

  1. Не му личи много, като гледам на дневна. Но след като великите анализатори казват...............!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно това се чудех, къде е това потъване, за което твърдят? Ама така си е, щом казват.........

      Изтриване
  2. Новината е от 16 този месец.

    ОтговорИзтриване
  3. Да това е стара информация.

    ОтговорИзтриване
  4. Днес сме по-добре като волатилност. Сигурно има някакви новини, и аз не съм ги гледал, както обикновено. Па е и петък.

    ОтговорИзтриване
  5. Това мен може само да ме радва EUR/JPY добави 0,26% до 138,18.

    ОтговорИзтриване
  6. Мале как ми се изпънаха очите като видях статията(станах като китаец) и след това видях че новината е стара.
    :D :D :D

    ОтговорИзтриване