Google+ Followers

понеделник, 23 юни 2014 г.

Нови печалби за долара преди резултатите от срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР
Щатският долар успява да задържи печалбите, които натрупа след силните данни за индекса на потребителските цени в страната, които бяха публикувани вчера. Осезаемото повишение на инфлацията увеличи спекулациите, че Федералният резерв може да преразгледа политиката си за лихвените проценти и да се насочи към по-скорошно увеличение от очакваното. Резултатите от срещата на Фед ще бъдат публикувани в 21:00 часа българско време, а малко след това ще се състои и пресконференция на председателя на институцията Джанет Йелън.
Едно от най-важните събития през вчерашния ден беше свързано с публикуването на данните на индекса на потребителски цени на САЩ за месец май. Показателят се е увеличил с 0,4% на месечна база, което е двойно повече от прогнозите на анализаторите.
Това е най-бързия темп на растеж на инфлацията от повече от година насам, като на годишна база показателят достигна 2,1%, което е в съответствие с целевото равнище, заложено от Фед.
Изнесените данни за инфлацията в страната съвпаднаха с двудневната среща на централните банкери, която ще приключи днес. Високите стойности, надминали значително очакванията на експертите, създадоха поводи за сериозни спекулации, че Фед може да преразгледа момента, в които да прибегне до увеличение на лихвените равнища.
Текущата политика на институцията е за намаляване на средствата за обратно изкупуване на облигации, като на днешната среща те почти сигурно ще бъдат намалени с нови 10 млрд. долара. В същото време от изявленията на Джанет Йелън от преди месец пролича, че евентуалното повишение на лихвените равнища ще започне най-рано през средата на следващата година.
Проучване направено сред водещи пазарни експерти показа, че по-голямата част от тях са на мнение, че щатският долар ще поскъпне спрямо кошница от всички десет основни валути през тази година. Това ще се случи на фона на прекратяването на програмата за обратно изкупуване на облигации на Фед и все по-явните сигнали за наближаването на края на рекордно ниските лихвени равнища в страната.
Отделна статистика базирана на търговията с фючърси показа, че вероятността Фед да увеличи лихвите до юни следващата година, се е увеличила до 50,4% през вчерашния ден, спрямо 47,4% едва ден по-рано.
Едно евро се разменя срещу 1,3550 долара, близо до върховете за днес. GBP/USD се търгува около 1,6980, след като по-рано днес достигна до връх при 1,7000. В същото време един долар се разменя за 102,22 йени.
източник: investor.bg