неделя, 29 юни 2014 г.

Вайдман: ЕЦБ не трябва да се превръща в "лошата банка" на Европа

Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да изкупува дългови ценни книжа, тъй като подобна стъпка може да превърне институцията в "лоша банка", каквито тенденции се наблюдават в Южна Европа. Това заяви членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Бундесбанк Йенс Вайдман, цитиран от WBP Online.
"Съживяването на пазара на секюритизирани активи не е първостепенна задача на паричната политика", посочи Вайдман по време на реч в Хале, провинция Саксония-Анхалт.
"Системата на еврото не трябва да се превръща в лоша банка на Европа, поемайки рисковете извън банките и прехвърляйки ги върху данъкоплатците", допълни той.

13 коментара :

  1. Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да изкупува дългови ценни книжа, тъй като подобна стъпка може да превърне институцията в "лоша банка", каквито тенденции се наблюдават в Южна Европа.

    ОтговорИзтриване
  2. И аз съм на същото мнение. Щом отпуска и на баднага брата, бУлгарскага 3 мрд. за банковата система, бива!!

    ОтговорИзтриване
  3. щом ще намажем и ние то тогава да деиства

    ОтговорИзтриване
  4. Евала на Вайдман, че излзиа с такава позиция. Трябва да се знае, че ЕЦБ няма да изкупува боклучците от банките(боклуци получени от това , че всяка банка е кредитирала "куцо и саката") и те да продължават по стария начин :)

    ОтговорИзтриване
  5. Съживяването на пазара на секюритизирани активи не е първостепенна задача на паричната политика", посочи Вайдман по време на реч в Хале, провинция Саксония-Анхалт.

    ОтговорИзтриване
  6. Я да опитам и аз: "Системата на еврото не трябва да се превръща в лоша банка на Европа, поемайки рисковете извън банките и прехвърляйки ги върху данъкоплатците", допълни той.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В крайна сметка пак данъкоплатците ще платят обяда! Безплатен обяд няма никъде.

      Изтриване
  7. Удивен съм от бързината на реакцията на ЕЦБ, спряма българската банкова истерия. Значи, знаят достатъчно за банковата ни система и за ситуацията в страната, че да реагират така бързо.

    ОтговорИзтриване
  8. Бърза и адекватна реакция на ЕЦБ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Почти като нашата Българска Народна Банка ..

      Изтриване
    2. Все пак това е доверие към банковата ни система и политиката на властимащите.

      Изтриване